Environmentálna Kuznetsova krivka v kontexte transformácie slovenskej ekonomiky - Chocholatá, Michaela, 1977-
Cieľom príspevku je preskúmať problematiku environmentálnej Kuznetsovej krivky (EKC) pre Slovenskú republiku v období 1990 – 2022. Prostredníctvom analýzy časových radov HDP na obyvateľa a emisií CO₂ na obyvateľa sa testuje hypotéza obráteného U-tvaru vzťahu medzi hospodárskym rastom a environmentálnym zaťažením. Vzhľadom na výskyt autokorelácie a silnej multikolinearity bol model rozšírený o oneskorenú závislú premennú a bolo aplikované centrovanie nezávisle premennej.