Centrá zdieľaných služieb na Slovensku a ich rozmiestnenie - Gežík, Pavel, 1983-
Slovensko čelí dlhodobému problému vysokej miery fragmentácie miestnej samosprávy, čo vedie k nízkej efektivite a odbornej kapacite v poskytovaní verejných služieb. Jedným z riešení je zriaďovanie centier zdieľaných služieb, ktoré budú poskytovať podporu viacerým malým obciam v rámci mikroregiónov. Analýza kritérií pre výber ich umiestnenia s využitím optimalizačných modelov na základe vzdušnej a cestnej vzdialenosti. Na príkladoch Tornale a Fiľakova sa ukazuje, že tieto centrá boli zvolené efektívne vzhľadom na ich geografickú polohu a potenciál obsluhovať viaceré obce. Zistenia podporujú záver, že odborné a analyticky podložené plánovanie môže výrazne prispieť k spravodlivejšiemu a efektívnejšiemu poskytovaniu verejných služieb na regionálnej úrovni. Zároveň ale poukazujú na fakt, že je stále nutné vychádzať z reálnych skutočností a teóriu vhodne doplniť faktami a možnosťami.