Zostavenie a schvaľovanie rozpočtu samospráv na rok 2026 - Lukáč, Jozef, 1991-
Analýza legislatívnych, metodických a fiškálnych aspektov zostavenia a schválenia rozpočtu obcí a vyšších územných celkov na rok 2026 v podmienkach Slovenskej republiky. Vychádza z platných ustanovení zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení, zákona č. 302/2001 Z. z. o samosprávnych krajoch a ústavného zákona č. 493/2011 Z. z. o rozpočtovej zodpovednosti. Osobitná pozornosť sa venuje ukončeniu 24-mesačnej výnimky z uplatňovania sankcií tzv. dlhovej brzdy a jej praktickému vplyvu na tvorbu rozpočtov samospráv na rok 2026. Zdôraznenie potreby včasnej prípravy a schválenia rozpočtu, dodržiavania zásady vyrovnanosti, zodpovedného finančného riadenia a aplikácie programového rozpočtovania ako nástroja transparentnosti a efektívnosti verejných výdavkov. Výsledkom je syntetický prehľad legislatívnych rámcov, praktických odporúčaní a očakávaných dopadov ústavných fiškálnych obmedzení na územnú samosprávu.