Ekonomické a spoločenské aspekty zavedenia dane zo sladených nealkoholických nápojov na Slovensku - Stašková, Slavomíra, 1989-
Problematika zavedenia dane zo sladených nealkoholických nápojov (tzv. daň z cukru) na Slovensku, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2025. Implementácia tejto dane bola primárne prezentovaná ako nástroj na zlepšenie verejného zdravia prostredníctvom zníženia spotreby nápojov s vysokým obsahom pridaného cukru, ale zároveň má plniť aj fiškálnu funkciu v rámci konsolidácie verejných financií. Legislatívny rámec tejto dane, jej predmet, sadzby a spôsob výpočtu, ako aj modelové príklady vplyvu na koncovú cenu vybraných nápojov. Ucelený prehľad o ekonomických a spoločenských aspektoch zavedenia spotrebnej dane na sladené nealkoholické nápoje a priblíženie jej významu v rámci súčasnej daňovej a zdravotnej politiky.