Structure, Agency, and the Recursiveness of Social Practices: A Structuration Theory Perspective on Organizational Resilience and Crisis Adaptation - Holý, Ján, 1980-
Príspevok skúma rekurzívnu interakciu medzi štruktúrou a agentúrou v organizačnom prostredí pomocou teórie štruktúrovania Anthonyho Giddensa. Prostredníctvom skúmania priemyselnej organizácie vystavenej vysokému tlaku počas krízy príspevok poukazuje na to, ako inštitucionálni aktéri riešia obmedzenia a uplatňujú strategickú agentúru s cieľom udržať organizačnú stabilitu a adaptáciu. Výskum využíva kvalitatívnu metodológiu prípadovej štúdie, vrátane pozorovania účastníkov, analýzy dokumentov a pološtruktúrovaných rozhovorov, aby zachytil rokovania na mikroúrovni medzi kľúčovými zainteresovanými stranami. Zistenia odhaľujú, ako sa v momentoch neistoty spájajú štrukturálne imperatívy a manažérska diskrétnosť, čím demonštrujú praktický význam teórie štrukturalizácie v súčasnej organizačnej analýze. Príspevok prispieva k širšej diskusii o organizačnej odolnosti, asymetrii moci a inštitucionálnych zmenách a ponúka teoretické a manažérske pohľady na vyvažovanie kontinuity a transformácie v komplexných prostrediach.