Predikovanie finančných ťažkostí podnikov založené na Markovových reťazcoch: vývoj a súčasné trendy - Bogár, Michal, 1998-
Prehľad literatúry so zameraním na sledovanie vývoja v predikcii finančných ťažkostí podnikov založenej na Markovových reťazcoch, od klasických diskrétnych modelov až po súčasné hybridné prístupy. Analýza demonštruje, že Markovove reťazce dokážu zachytiť dynamiku zmien ratingov, kvantifikovať pravdepodobnosť úpadku, a tak včasne varovať pred úpadkom. Popísané štúdie pokrývajú široké spektrum aplikácií od modelovania pravdepodobnosti bankrotu cez matice prechodov s Markovovými reťazcami, cez hybridné metódy prepájajúce viacero modelov, až po extrakciu nových premenných pomocou pravdepodobnostnej analytickej techniky, Markovovej metódy diskriminácie. Súbežne sa zdôrazňuje význam legislatívnych zmien, aké priniesol slovenský zákon č. 111/2022 Z. z. a medzinárodný štandard IFRS9, ktoré zvyšujú tlak na včasné odhalenie platobnej neschopnosti, a tak podporujú implementáciu pokročilých predikčných nástrojov. Celkovo príspevok potvrdzuje, že Markovové reťazce kombinované s modernými dátovými a analytickými technikami predstavujú výkonný nástroj na predikciu finančných ťažkostí podnikov, pričom ďalšou výzvou ostáva ich adaptácia na segment malých a stredných podnikov s obmedzenými zdrojmi dát.