Dynare ako nástroj pre porozumenie DSGE modelom - Lukáčik, Martin, 1974-
Dynare je otvorené softvérové riešenie pre MatLAB resp. Octave, ktorý slúži na riešenie, simuláciu a odhad makroekonomických modelov – najmä dynamických stochastických modelov všeobecnej rovnováhy (Dynamic Stochastic General Equilibrium – DSGE). Vzhľadom na jeho relatívnu jednoduchosť, pomocou ktorej sa tieto zvyčajne zložité a analyticky ťažko riešiteľné modely dajú uchopiť, je výborným prostriedkom pre pedagogické a rovnako tak aj vedecké účely. Vysvetlenie postupu, ako ho prezentovať, pre začínajúcich používateľov.