Aplikácia európskych smerníc vo finančnom modelovaní s porovnaním so štandardnými postupmi - Martinus, Richard, 1999-
Alokácia kapitálu je pre neprofesionálnych investorov mnohokrát ťažkou témou. Jednou zo smerníc, ktorá čiastočne pokrýva bezpečné investičné nástroje pre európskych investorov je UCITS. Táto smernica dáva záruku o európskom štandarde pri tvorbe fondov a emitenti tak musia dodržiavať pravidlá ovplyvňujúce zloženie ponúkaných fondov. Popri tejto smernici autor prihliada v tomto článku aj na aktuálnu trhovú situáciu, kde modeluje efektívne hranice na dynamicky posúvanom päťročnom investičnom horizonte, na ktorom porovnáva výnosy a rizikovosť pre portfólio s najmenším rizikom meraným pomocou CVaR. Aplikuje tu dva prístupy, kde výsledkom je zobrazenie a objasnenie použitia UCITS podmienok a ich vplyv na konštrukciu portfólia voči štandardnému prístupu bez obmedzení.