Asymmetries in Retail Fuel Prices in the European Union States - Lukáčik, Martin, 1974-
Táto štúdia odhaduje asymetrický prenos z cien ropy na maloobchodné ceny pohonných hmôt na trhoch Európskej únie. V podobnom výskume zaoberajúcom sa asymetrickými reakciami výstupných cien sa historicky používalo mnoho metód. Výber metódy, frekvencia a rozsah údajov, skúmaná krajina a ďalšie prvky významne ovplyvňujú výsledky štúdie. Táto štúdia sa zameriava na výber procesu, ktorý zodpovedá teoretickým východiskám. Teoretické vysvetlenia asymetrickej tvorby cien predpokladajú diskrečné správanie, ktoré možno vyjadriť formulovaním nákladov na úpravu v lineárnom exponenciálnom tvare. Z formulácie možno odvodiť špecifikáciu reakčnej funkcie výstupných cien a systematického cenového skreslenia spôsobeného asymetrickým cenovým prenosom.