Inteligentné tachografy II. generácie a ich dopad na expresnú cestnú nákladnú dopravu - Stričík, Michal, 1969-
Prijatím „balíka mobility“ Európskym parlamentom a Radou EÚ sa postupne do praxe uvádzajú jednotlivé jeho časti s cieľom zvýšiť bezpečnosť na cestách a takisto aj zlepšiť pracovné podmienky vodičov. Príspevok je zameraný na jeho časť, ktorá výrazne zmení fungovanie cestnej nákladnej expresnej dopravy a to na povinné používanie inteligentných tachografov II. generácie vo vozidlách od 2,5 do 3,5 tony celkovej hmotnosti po 1.7.2026. Cieľom príspevku je porovnať na reálnom príklade prepravu do a nad 3,5 tony celkovej hmotnosti v súčasných podmienkach a po pripravovanej zmene. Takisto načrtnúť možný vývoj do budúcna a poukázať na výzvy, ktoré čakajú na podniky pôsobiace v oblasti cestnej nákladnej dopravy po 1.7.2026 ako aj zákazníkov využívajúcich tento druh služieb.