Evolúcia marketingovej komunikácie: porovnanie tradičných a moderných prístupov z pohľadu spotrebiteľov - Kopčáková, Janka, 1994-
Marketingová komunikácia predstavuje dynamicky sa rozvíjajúcu oblasť, ktorá reflektuje technologické zmeny a meniace sa preferencie spotrebiteľov. V súčasnom konkurenčnom prostredí je dôležité rozlišovať medzi tradičnými komunikačnými nástrojmi založenými na masovej a jednosmernej komunikácii a nekonvenčnými formami, ktoré využívajú interaktivitu, digitalizáciu a zážitkovosť. Príspevok sa zaoberá porovnaním týchto dvoch prístupov prostredníctvom teoretickej analýzy a praktického prieskumu trhu realizovaného formou dotazníka na vzorke 80 respondentov. Výsledky ukázali rastúcu preferenciu nekonvenčných foriem komunikácie, najmä prostredníctvom sociálnych sietí, influencer marketingu a personalizovaných služieb. Respondenti zároveň poukázali na potrebu prepojenia online a offline prostredia, napríklad prostredníctvom využívania vernostných výhod. Analýza rozdielnosti tradičných a nekonvenčných komunikačných nástrojov a identifikácia ich preferencie v rámci správania spotrebiteľov v segmente maloobchodu.