Portfolio Selection in the Yield and Semi-Absolute Deviation Space with the Incorporation of an Environmental Indicator - Pekár, Juraj, 1972-
Na určenie optimálnej stratégie investora možno použiť rôzne portfóliové modely, diverzifikáciu aktív s cieľom znížiť celkové riziko danej investície. Vo všeobecnosti možno hlavné ciele portfóliových modelov identifikovať ako minimalizované riziko a maximalizovaný výnos. Pri minimalizácii rizika môže investor použiť rôzne miery rizika a v prezentovanom článku sa investičné riziko považuje za poloabsolútnu odchýlku od očakávaného výnosu. Keďže sa autori zameriavajú na udržateľné investovanie, uvažovaný model je rozšírený o podmienky environmentálnej záťaže investície na základe ukazovateľa E z konceptu ukazovateľov ESG. Všeobecne sa predpokladá, že implementácia environmentálnych kritérií môže byť spojená so zvýšeným rizikom. Z rôznych dôvodov však môže byť udržateľné investovanie pre investora atraktívne a rozdiel v riziku medzi konvenčným a udržateľným investovaním nemusí byť významný. Autori ponúkajú možnú aplikáciu vyššie uvedeného prístupu na aktíva akciového indexu Dow Jones Industrial Average (DJIA). Skúmanie, do akej miery ovplyvňuje začlenenie environmentálneho ukazovateľa do modelov výberu portfólia riziko investora, konkrétne pre modely založené na semi-absolútnej odchýlke. Výsledky výpočtov na aktívach indexu DJIA potvrdzujú, že vypočítané riziko je vyššie, ale rozdiel nie je dramatický.