Taxation of Motor Vehicles in Slovakia and Croatia from the Perspective of Promoting the Circular Economy - Ďurinová, Ivona, 1964-
V súčasnosti prebieha široká diskusia o tom, ako znížiť emisie a chrániť životné prostredie, ktoré je každý deň silne znečisťované motorovými vozidlami. Cieľom príspevku je vyhodnotiť využívanie dane z motorových vozidiel v Chorvátsku ako nástroja na podporu aktérov cirkulárnej ekonomiky a udržateľného rozvoja a poukázať na možnosti efektívnejšieho využívania environmentálnych prvkov v zdaňovaní motorových vozidiel prostredníctvom porovnania legislatívy v oblasti zdaňovania motorových vozidiel v Chorvátsku a Slovenskej republike. Pozornosť je venovaná najmä zdaňovaniu osobných automobilov. V príspevku je použitá metóda porovnania, syntézy a dedukcie. Výsledkom je formulácia odporúčaní na zlepšenie zdanenia osobných motorových vozidiel na Slovensku, najmä prostredníctvom ekologických stimulov, progresívnejšieho prístupu k emisným hodnotám a podpory udržateľnej dopravy.