Contribution of Clusters to the Elimination of the Grey Economy Development - Gajdová, Denisa, 1977-
Klastre majú pozitívny vplyv na rozvoj regiónov a odvetví. Inovácia a konkurencia podnikov v rámci klastra prinášajú tiež udržateľný rozvoj. Spolupráca je jedným zo spôsobov, ako prežiť pre mnohé malé a stredné podniky. Šedá ekonomika je negatívnym javom, ktorý má vplyv na všetky podniky vo svete. Prirodzenou charakteristikou regiónov je ich prepojenie s určitou úrovňou výroby, čo je dobrý príklad potenciálu klastrov. Regióny charakterizované určitými činnosťami poskytujú nové príležitosti na vytvorenie klastrov. Jedným z riešení, ako prilákať zákazníkov alebo dosiahnuť aspoň malý pokrok, by mohlo byť vytvorenie sietí medzi malými a/alebo strednými podnikmi, ktoré by mohli priniesť nové príležitosti na prežitie a konkurencieschopnosť na trhu.