Global Factors Shaping Organic Farming - Hrušovská, Dana, 1964-
Príspevok sa zameriava na analýzu faktorov ovplyvňujúcich rozvoj ekologického poľnohospodárstva v Európskej únii v kontexte obehového hospodárstva. Je založený na kvalitatívnej metodike kombinujúcej štúdium legislatívnych dokumentov, politických stratégií a podnikateľských iniciatív na úrovni EÚ a Slovenska. Hoci EÚ prijala jednotné pravidlá pre ekologickú výrobu (Nariadenie (EÚ) 2018/848), ich implementácia sa v jednotlivých členských štátoch líši, pričom niektoré krajiny zavádzajú dodatočné environmentálne požiadavky. Príspevok skúma príklady z Nemecka, Francúzska a Švédska, ktoré podporujú ekologické postupy prostredníctvom národných certifikácií a politík. Rovnako rozoberá úlohu medzinárodných organizácií (FAO, IFOAM, UNEP) a finančných inštitúcií (IFAD, Svetová banka) pri podpore udržateľného poľnohospodárstva. Zistenia zdôrazňujú dôležitosť synergickej interakcie medzi legislatívnymi rámcami, trhovými stimulmi a globálnymi iniciatívami pre rozvoj ekologického poľnohospodárstva a obehového hospodárstva.