Comparison of Selected Indicators for Slovakia and EU Countries - Kufelová, Iveta, 1970-
Obehové hospodárstvo predstavuje nový prístup k riadeniu zdrojov a odpadu, ktorý sa zameriava na maximalizáciu opätovného použitia materiálov a zníženie negatívnych vplyvov na životné prostredie. Model cirkulárnej ekonomiky sa v súčasnosti presadzuje v rámci Európskej únie, ktorá podporuje jeho implementáciu prostredníctvom legislatívy a iniciatív, ako je Európsky zelený dohovor a Akčný plán pre cirkulárnu ekonomiku. Kým západné a severné krajiny EÚ už dosiahli významný pokrok v implementácii cirkulárnych princípov, krajiny strednej a východnej Európy, vrátane Slovenska, čelia výzvam, ako je nedostatočná recyklačná infraštruktúra, obmedzené finančné nástroje a nižšia úroveň inovácií v oblasti udržateľnosti. Napriek týmto obmedzeniam záujem o cirkulárnu ekonomiku na Slovensku v posledných rokoch rastie, o čom svedčia rastúce investície do zelených technológií a podnikateľské iniciatívy v oblasti recyklácie a znižovania odpadu. Príspevok sa zameriava na porovnanie vybraných ukazovateľov obehového hospodárstva pre Slovensko a krajiny EÚ. Zahŕňa aj porovnanie vybraných spoločností na Slovensku.