The Key Organizational Factors That Influence the Effectiveness of Purchasing Risk Management in the Conditions of the Engineering Industry in Slovakia - Pajonk, Peter, 1987-
Cieľom príspevku je poukázať na organizačné faktory ovplyvňujúce efektívnosť riadenia rizík v oblasti nákupu. Ide hlavne o organizačnú štruktúru spoločnosti, politiku riadenia rizík, digitalizáciu, implementáciu normy ISO 31000 Riadenie rizík v procese nákupu a nástroje nákupu. V kvantitatívnom výskume realizovanom v strojárskych podnikoch sa príspevok zameriava na úrovne riadenia spoločnosti, centralizáciu a decentralizáciu obstarávania, nákupnú politiku, kodifikáciu nákupného procesu, riadenie rizík v spoločnosti a jeho implementáciu do nákupného procesu. Napriek vysokej úrovni centralizácie a formalizácie nákupu v strojárskych spoločnostiach je miera implementácie riadenia rizík do nákupného procesu menej ako 29 %.