Integrating R-Strategies and Circular Business Models: A Sectoral Study of Slovak Enterprises - Rybárová, Daniela, 1967-
Cieľom príspevku je identifikovať a porovnať prejavy obehových obchodných modelov, ako sú definované v typológii OECD, v rámci sektorov slovenského hospodárstva so zameraním na sekcie SK NACE C – Priemyselná výroba a F – Stavebníctvo. Metodologický rámec kombinuje kvalitatívnu obsahovú analýzu podľa Mayringa s prieskumným sektorovým mapovaním, integrujúc R-stratégie do jednotného teoretického modelu. Analýza vybraných prípadových štúdií spoločností (Mondi Group, MOL Group/Slovnaft, RONA, Doprastav, HSF System SK a YIT Slovakia) ukazuje, že sektor C implementuje obehové princípy predovšetkým prostredníctvom modelov obehových dodávok a obnovy zdrojov, zameraných na optimalizáciu tokov materiálov a energie, recykláciu druhotných surovín a ekologizáciu vstupných štruktúr. Naproti tomu sektor F vykazuje širšie spektrum obehových mechanizmov, pričom kľúčovú úlohu zohrávajú modely predlžovania životnosti produktu, doplnené o recykláciu stavebného a demolačného odpadu a používanie nízkouhlíkových materiálov. Porovnanie naznačuje, že oba sektory smerujú k väčšej cirkulárnosti, avšak po odlišných trajektóriách, ktoré odrážajú ich štrukturálne charakteristiky. Príspevok tiež zdôrazňuje obmedzenia súvisiace s dostupnosťou a kvalitou ESG a výročných správ, ktoré ovplyvňujú validáciu aktivít cirklulárnej ekonomiky, a načrtáva budúce smery výskumu zamerané na kvantifikáciu metrík cirklulárnej ekonomiky, longitudinálne hodnotenie a integráciu hodnotového reťazca. Zistenia poskytujú základ pre hlbšie pochopenie sektorových rozdielov v implementácii obehového hospodárstva v slovenských podnikoch.