Premature Stalling of the Catching-up Process in CEECs: The Case of Slovakia - Morvay, Karol, 1973-
Spomalenie procesu dobiehania vyspelých ekonomík pritiahlo značnú pozornosť, keďže ide o jav pozorovaný v reálnom kontexte. Po globálnej finančnej kríze ovplyvnil takmer všetky krajiny strednej a východnej Európy, ale v nerovnakej miere. Článok sa zaoberá problémom spomalenia dobiehania vyspelých ekonomík zo slovenského pohľadu. Je to problém so širokými väzbami na všetky sektory hospodárstva, pretože ovplyvňuje podnikateľskú aktivitu, verejnú správu a domácnosti. Analýza je koncipovaná ako vysvetľujúca prípadová štúdia (snaží sa prezentovať a vysvetliť odlišnú trajektóriu jednej ekonomiky v porovnaní so súborom podobných), ktorá sa opiera o poznatky rastového účtovníctva. Jej cieľom je dokázať, že (i) Slovensko zaznamenalo výraznejší zlom v konvergenčnom trende ako ostatné krajiny CEE5; a že (ii) spomaľujúce faktory boli rozložené na všetky faktory rastu používané v rastovom účtovníctve (kapitál, práca, celková produktivita faktorov). V prípade kapitálu došlo k poklesu miery investícií a zastaveniu prekonávania rozdielu v prehlbovaní kapitálu.