Identifying the Relationship between Wellbeing and Financial Vulnerability - Ilenčíková, Katarína, 1999-
Subjektívna pohoda je termín používaný na opis spokojnosti jednotlivca so svojím životom a životnou úrovňou. Výskum v tejto oblasti je náročný, pretože ide o subjektívne vyjadrenie pocitov respondenta a jednotlivci môžu mať odlišné predstavy alebo preferencie. Na druhej strane, objektívne merané údaje (napr. príjem, bohatstvo, dlh) poskytujú nestranné informácie o finančnej situácii jednotlivca. Táto práca skúma vzťah medzi vybranými ukazovateľmi finančnej zraniteľnosti (pomer dlhu k príjmu, pomer dlhu k aktívam, pomer dlhovej služby k príjmu, oneskorené splátky, výdavky prevyšujúce príjem, zamietnutý úver) a subjektívnou pohodou. Na testovanie hypotézy boli použité údaje z prieskumu finančnej situácie a spotreby domácností (HFCS) pre Slovensko z vlny 2021.