Does Foreign Direct Investment Increase Business R&D Expenditures in Host Countries? - Steinhauser, Dušan, 1988-
V súčasných obdobiach viacerých kríz sa ekonomiky snažia nájsť cestu k rozvoju. Jednou z možností sú investície do výskumu a vývoja (VaV). Rozvíjajúce sa ekonomiky však majú často obmedzené zdroje, takže sa spoliehajú na stimuláciu VaV prostredníctvom prílevu priamych zahraničných investícií. Otázkou zostáva účinnosť tejto cesty. Na metodologické preskúmanie tejto otázky bola použitá panelová regresná analýza s fixnými efektmi. Prezentovaný výskum bol inšpirovaný empirickým zistením, že korelácia medzi prílevom priamych zahraničných investícií a výdavkami podnikov na výskum a vývoj (BERD) nebola v krajinách EÚ preukázaná. Avšak 11 nových členov EÚ ukázalo, že prílev priamych zahraničných investícií ovplyvňuje BERD iba vo výrobnom sektore.