The Migration and the Danish Welfare State in the Pre-Covid Period - Chuguryan, Simona, 1977-
Dánsko je moderný štát založený na liberálnych hodnotách, štedrom sociálnom systéme s relatívne prívetivým postojom k migrantom. Výrazný nárast populácie občanov nezápadného pôvodu však spôsobil v krajine vznik nezávislých spoločností, v ktorých absentovali dánske hodnoty, normy a kultúra. Sprísnenie migračnej politiky bolo jedným z nástrojov, ktoré mali prispieť k budovaniu súdržnej dánskej spoločnosti postavenej na princípe silného a udržateľného sociálneho štátu. V posledných dvadsiatich rokoch dochádza v Dánsku k sprísneniu migračnej politiky bez ohľadu na to, či je pri moci ľavica alebo pravica. Dáni prijali ešte reštriktívnejšiu migračnú politiku po začiatku európskej migračnej krízy. Vďaka tomu sa Dánsko stalo najmenej otvorenou európskou krajinou pre migrantov.