Explaining Asymmetrical Dependencies in Time Series by Short Quantified Sentences and Correlation - An Example on HDP and Unemployment - Hudec, Miroslav, 1969-
Štatistická korelácia je cenným pohľadom na dáta. Nie je však vždy najlepšou voľbou, keď skúmame smery závislostí, rozdiely v podoblastiach s nejasne definovanými atribútmi a snažíme sa lingvisticky vysvetliť zistenia. Cieľom tejto práce je analyzovať časové rady medzi hrubým domácim produktom a nezamestnanosťou pred a po vypuknutí pandémie COVID-19 na Slovensku pomocou korelácie a lingvistických súhrnov. Súbor údajov použitý v tejto práci obsahuje štvrťročné makroekonomické ukazovatele pre Slovensko od roku 2014 do roku 2024 zo Štatistického úradu Slovenskej republiky. Dáta boli spracované pomocou diferenciácie prvého rádu a sezónneho diferenciovania, aby sa zabezpečila stacionarita analýzy.