Konsolidácia verejných financií - Trizuliak, Tibor
Konsolidácia znamená zosilnenie, upevnenie, zjednotenie alebo ozdravenie v ekonomike a vo verejných ﬁnanciách. Zavedením konsolidačných opatrení sa štát snaží znížiť deﬁcit a zadlžovanie. Patrí sem napríklad zvyšovanie príjmov štátu prostredníctvom daní a poplatkov, znižovanie výdavkov napríklad znižovaním alebo rušením dotácií, zefektívnenie fungovania verejného sektora a úpravy v sociálnom systéme či dôchodkoch. Zásadným cieľom je, aby si štát dovolil ﬁnancovať svoje výdavky bez nadmerného dlhu.