Discursive Frames of Migration in Contemporary Politics - Némethová, Ildikó, 1974-
Viacvrstvová rétorická a teoretická analýza migračného diskurzu Viktora Orbána z roku 2025. Skúmanie troch kľúčových prejavov, ktoré vyjadrujú ucelený ideologický rámec naprieč normatívno-politickými, kultúrno-symbolickými a socio-demografickými registrami. Vychádzajúc z politickej filozofie, rozvojovej ekonómie a kultúrnej teórie, práca demonštruje, ako Orbán strategicky redefinuje migráciu ako civilizačný problém a transformuje ju z oblasti administratívneho riadenia na naratív národného prežitia a kultúrnej kontinuity. Analýza identifikuje, ako sa rétorické prostriedky, ako je metafora, personifikácia, synekdocha a hyperbola, používajú na to, aby migráciu definovali nielen ako politickú otázku, ale aj ako symbolický zápas o suverenitu, identitu a demokratickú legitimitu. Namiesto toho, aby sa postavil proti európskej integrácii ako takej, Orbán presadzuje model plurálnej suverenity zakorenenej v ohraničenej komunite, kultúrnom dedičstve a anticipačnej správe vecí verejných. Článok zasadzuje túto rétoriku do širšieho posunu v európskom politickom diskurze. Prispieva ku kritickým diskusiám o vyvíjajúcom sa vzťahu medzi migráciou, symbolickou politikou a normatívnou architektúrou demokracie.