Vplyv veľkosti podniku na mieru zavádzania produktových a procesných inovácií: empirická analýza v podmienkach Slovenskej republiky za rok 2024 - Kovács, Jozef, 1994-
Cieľom príspevku je analyzovať, či existuje štatisticky významný vzťah medzi veľkosťou podniku a mierou zavádzania produktových a procesných inovácií. Empirická analýza je založená na údajoch zozbieraných prostredníctvom dotazníkového prieskumu realizovaného v období od septembra do decembra 2024 v podnikoch pôsobiacich v Slovenskej republike. Výskumná vzorka pozostáva zo 170 podnikov rôznych veľkostných kategórií (mikro, malý, stredný, veľký podnik). Hlavnou metódou testovania vzťahu medzi veľkosťou podniku a inovačnou aktivitou je Chi-kvadrát test. Výsledky analýzy ukazujú, že veľkosť podniku nemá štatisticky významný vplyv na mieru zavádzania procesných inovácií (p = 0.343), ale ovplyvňuje produktové inovácie (p = 0.015). Tieto zistenia naznačujú, že veľkosť podniku nie je rozhodujúcim faktorom pri implementácii procesných inovácií, zatiaľ čo pri produktových inováciách môže zohrávať významnejšiu úlohu. Výsledky prispievajú k pochopeniu dynamiky inovácií v podnikateľskom prostredí a môžu byť využité pri tvorbe podnikových stratégií zameraných na inovácie.