Language as a Sales Tool: How Politicians Adopt the Language of Marketers - Kalaš, Filip, 1993-
Štúdia skúma, ako slovenskí politici prijímajú stratégie marketingového jazyka, so zameraním na používanie výziev na akciu (CTAs - Calls to Action) a sentimentu v komunikácii na sociálnych sieťach. Výskum porovnáva jazykové vzorce medzi komerčným a politickým diskurzom pomocou vyváženého súboru údajov 800 príspevkov na Facebooku - 400 od ôsmich maloobchodných reťazcov a 400 od ôsmich politických osobností. Analýza sentimentu ukazuje, že firemná komunikácia je prevažne pozitívna alebo neutrálna, zatiaľ čo politické posolstvá často nesú negatívny alebo konfrontačný tón, najmä medzi zástupcami koalície. Analýza CTA ukazuje, že spoločnosti sa spoliehajú najmä na informatívne a transakčné podnety, zatiaľ čo politici uprednostňujú mobilizačné výzvy, ktoré povzbudzujú k participácii a kolektívnej akcii. Napriek týmto rozdielom majú obe skupiny štrukturálne podobnosti, čo naznačuje, že politický diskurz čoraz viac odráža marketingové techniky. Zistenia naznačujú konvergenciu jazykových stratégií medzi podnikaním a politikou, pričom jazyk funguje ako univerzálny nástroj presviedčania zameraný na formovanie správania a mobilizáciu publika. Táto transformácia zdôrazňuje rastúcu komercializáciu politickej komunikácie a vyvoláva otázky o etických a komunikačných dôsledkoch prelínania politickej rétoriky s marketingovým diskurzom.