Příčiny umísťování dětí do náhradních forem péče - Barvíková, Jana
Vyhodnotenie dôvodov a príčiny, ktoré vedú k počiatočnému umiestneniu detí do náhradnej starostlivosti vo vybraných kontextoch. Dôvody umiestnenia dieťaťa mimo rodiny sú významne spojené so sociálnym zázemím rodiny a podmienkami, v ktorých dieťa vyrastá. Dôležitú úlohu zohrávajú sociodemografické charakteristiky, najmä štruktúra rodiny a zapojenie inštitúcií a služieb do práce s rodinou. Predstavuje spoločenské, individuálne a systémové dôvody nárastu počtu detí v náhradnej starostlivosti, ktoré identifikovali odborníci v kvalitatívnom prieskume, a odporúčania založené na údajoch poukazujúcich na slabé miesta v systéme starostlivosti o zraniteľné deti.