Impact of a Global Economic Crisis on Balance Sheet and P&L Quality: Evidence from Slovakia - Vlčko, Ján, 1988-
Cieľom tejto štúdie je určiť vplyv hospodárskej krízy na kvalitu zverejnených finančných údajov v súvahe a výkazoch ziskov a strát (P&L). Pandémia COVID-19 nedávno spôsobila globálnu hospodársku krízu, čo poskytlo jedinečnú príležitosť preskúmať jej vplyv. V Európskej únii závisia požiadavky na zverejňovanie informácií vo finančných výkazoch od veľkostnej skupiny podnikov. Smernice EÚ kategorizujú podniky do štyroch (alebo troch) veľkostných skupín. V tejto štúdii preukazujeme, že kvalita zverejnených súvah a výkazov ziskov a strát vo finančných výkazoch zostavených podľa Medzinárodných štandardov finančného výkazníctva a pre malé podniky je acyklická, pre mikropodniky je cyklická a pre veľké podniky je proticyklická.