Limity v přístupu ke zdravotní péči a zdravotnímu pojištění pro migranty a uprchlíky v USA a České republice - Altmanová, Hana
V USA aj v Českej republike existovala skupina ľudí, ktorí boli nepoistení alebo nedostatočne poistení z dôvodu nedostatočného pobytového statusu, vysokých sadzieb poistenia, obchodných praktík a výnimiek a nedostatočných legislatívnych nástrojov na riešenie tejto situácie a ponúknutie dostupného poistenia čo najširšej populácii. Cieľom článku bolo špecifikovať tieto príčiny v Českej republike a USA, porovnať systémy a formy zdravotného poistenia v Českej republike a USA, definovať osoby ohrozené z dôvodu jeho absencie alebo obmedzenia a opísať zmeny, ktoré boli vykonané s cieľom poskytnúť dostupné poistenie a zdravotnú starostlivosť čo najširšej populácii. V USA je tento problém dlhodobý a rozšírenejší, pretože postihoval aj občanov a osoby s trvalým pobytom, ktoré si nemohli dovoliť štandardné komerčné poistenie z dôvodu nízkeho príjmu alebo závažnej diagnózy. V Českej republike majú osoby s trvalým pobytom a zamestnanci zamestnávateľov so sídlom v Českej republike nárok na verejné zdravotné poistenie, takže problém sa dotkol najmä cudzincov mimo týchto skupín. V Českej republike sa tento problém ešte zhoršil s príchodom vojnových utečencov z Ukrajiny. S cieľom definovať zraniteľné osoby a určiť ich prístup k zdravotnej starostlivosti sa v USA uskutočnil dotazníkový prieskum, ktorý skúmal status pobytu osôb, prístup k zdravotnému poisteniu, diagnózy a priemerné výdavky na zdravotnú starostlivosť. Okrem toho sa monitorovali zmeny v Českej republike s cieľom zahrnúť predtým vylúčené skupiny obyvateľstva do verejného zdravotného poistenia. V oboch krajinách viedli legislatívne zmeny k zníženiu počtu nepoistených a nedostatočne poistených osôb, ale problém pretrvával, najmä v USA. Okrem ľudí, ktorí zostali nepoistení, pretože nespĺňali podmienky na získanie poistenia, mohli existovať aj ľudia, ktorí si neboli dostatočne vedomí svojich nárokov na zdravotné poistenie. Uvítali by radu, ale ak by ju nenašli, ich problémy s poistením mohli pretrvávať. V oboch krajinách bol dlh na poistení problémom pre zraniteľných jednotlivcov, ale v USA je to oveľa ničivejšie vzhľadom na vysokú mieru spoluúčasti pacientov.