Migration Discourse in the Czech Republic. Populist vs. Pragmatic Approach - Stradiotová, Eva, 1963-
Identifikácia a vysvetlenie podobností a rozdielov v tom, ako politické strany v Českej republike konštruujú tému migrácie. Štúdia je metodologicky založená na kritickej diskurzívnej analýze, pričom využíva porovnávací prístup k analýze jazykových stratégií, hodnotiacich postojov a argumentačných stratégií v politickej komunikácii skúmaných politických strán. Výskum sa zameriava na to, ako jednotlivé politické subjekty využívajú tému migrácie na legitimizáciu politických postojov, mobilizáciu voličov a posilnenie ideologických hraníc medzi „nami“ a „nimi“. Analýza vybraných prejavov ukazuje, že téma migrácie v českom politickom diskurze je prevažne polarizujúca, pričom jazyk používaný populistickými stranami je emotívnejší ako jazyk tradičných politických strán z demokratického stredu.