Finančné riadenie samospráv v kontexte zhoršujúcej sa bilancie hospodárenia a rastúcich fiskálnych rizík - Lukáč, Jozef, 1991-
Analýza súčasného stavu finančného riadenia obcí, miest a vyšších územných celkov (VÚC) na Slovensku v období po roku 2016 so zameraním na rok 2024. Štúdia nadväzuje na teoretický rámec finančného zdravia územnej samosprávy, doplneného o aktuálne empirické poznatky. Kľúčová pozornosť je venovaná trom oblastiam: zhoršujúcej sa bilancii bežného účtu, ktorá oslabuje investičnú kapacitu obcí a VÚC; postupnému rastu dlhového zaťaženia niektorých segmentov územnej samosprávy; a rizikám spojeným s konsolidačnými opatreniami štátu a ich dopadom na dlhodobú udržateľnosť. Zistenia naznačujú, že napriek celkovo nízkej úrovni zadlženia sa finančné zdravie obcí, miest a VÚC nachádza v období stagnácie a miestami zhoršovania - najmä v dôsledku oslabenia prevádzkovej bilancie, ktorá dosiahla najnižšie hodnoty za 10–15 rokov.