Ailing Individuals, Communities and Nation-States, or the Root Causes of Othering - Klátiková, Elena
Cieľom článku je preskúmať inakosť, proces dehumanizácie skupín a jednotlivcov na základe ich rozdielov. Ako už bolo pozorované, okrem mocenskej dynamiky vyplýva zo všeobecného pocitu neistoty, kde v heterogénnych stretnutiach prevláda strach a agresia. Jednotlivci a skupiny legitimizujú svoju údajnú nadradenosť, čím podporujú rozdeľovanie a mocenskú nerovnováhu. Autor tvrdí, že vzhľadom na svoju komplexnosť si problém inakosti vyžaduje systematickú, integračnú perspektívu; preto okrem skúmania inakosti ako súčasti formovania identity, článok analyticky rozoberá úlohu médií, teritoriálnych väzieb, komunity, kultúry a komunikácie pri vytváraní inakosti na individuálnej a skupinovej úrovni. Článok tiež čerpá z priamych skúseností autorky s inakosťou na viacerých úrovniach a jej predchádzajúceho výskumu. Okrem toho, že autor ponúka niekoľko návrhov, ako zvýšiť citlivosť širokej verejnosti k tomuto problému, navrhuje, že spravodlivé rozdelenie zdrojov, podpora marginalizovaných skupín, spoločné a konzistentné zapojenie osôb s rozhodovacou právomocou, podnikov, médií a pedagógov do podpory pozitívnych hodnôt, inklúzie a empatie, zefektívnenie úsilia v boji proti globálnym hrozbám, zbavenie sa belocentrizmu a vnesenie otázok morálky do verejnej diskusie by mohli pomôcť vyliečiť problémy, ktorým ľudstvo čelí.