Zamestnanosť ako determinant chudoby v kontexte Agendy 2030: Pracujúca chudoba ako výzva pre sociálnu inklúziu - Maťašová, Jana, 1999-
Agenda 2030 kladie dôraz na elimináciu chudoby a podporu dôstojnej práce ako dvoch vzájomne previazaných pilierov udržateľného rozvoja. SDGs 8 sa zameriava na podporu trvalého, inkluzívneho a udržateľného hospodárskeho rastu, plnú a produktívnu zamestnanosť a dôstojnú prácu pre všetkých. Analýza napĺňania cieľov v oblasti zamestnanosti v členských krajinách Európskej únie, a to na základe dát o miere zamestnanosti v rokoch 2010-2020 a indexoch plnenia pre roky 2021-2024. Cieľom je identifikovať trendy, odchýlky a výzvy, ktoré formujú postup krajín smerom k napĺňaniu cieľov Agendy pre udržateľný rozvoj do roku 2030. Diskusia reflektuje konceptuálne prepojenie medzi zamestnanosťou a sociálnou inklúziou a upozorňuje na rastúci fenomén pracujúcej chudoby, ktorý významne ovplyvňuje interpretáciu ukazovateľov zamestnanosti. Príspevok poukazuje na to, že hodnotenie trendov zamestnanosti je dôležité pre tvorbu integrovaných politík podporujúcich sociálne začlenenie.