Slang in Blogs (Based on Materials from Ukrainian and Slovak Languages) - Chválová, Katarína, 1990-
Slang zohráva kľúčovú úlohu v moderných jazykoch a funguje nielen ako jazykový nástroj pre efektívnu komunikáciu, ale aj ako marker sociálnej, generačnej a kultúrnej identity. Používanie slangu v blogoch umožňuje autorom vyjadriť rôzne emócie, iróniu, sarkazmus a sociálne pozície a zároveň vytvára pocit príslušnosti k určitým komunitám. Okrem toho blogy a slang vykazujú vzájomne sa posilňujúci vzťah: blogy slúžia ako kanály pre rýchle šírenie nových foriem slangu, čo následne stimuluje jazykovú kreativitu a adaptáciu výpožičiek z iných jazykov, predovšetkým z angličtiny alebo susedných jazykov. Tento jav je obzvlášť badateľný v slovanských jazykoch, kde sú anglické výpožičky často prispôsobené lokálnym fonetickým a morfologickým normám a niekedy hybridizujú s inými jazykovými prvkami, čo odráža globálny vplyv digitálnej komunikácie. Vo všeobecnosti blogy a slang v modernom svete plnia funkcie komunikačných prostriedkov aj indikátorov spoločenských a kultúrnych procesov, formujú nové normy používania jazyka a prispievajú k rozvoju digitálnej identity. Článok je venovaný štúdiu slangu v blogoch vybraných slovanských jazykov.