Financovanie udržateľného rozvoja: zelené financie a greenwashing - Bachura, Martin, 2000-
Udržateľné financovanie sa stáva kľúčovým prvkom pre napĺňanie cieľov Agendy 2030 v oblasti klimatických opatrení, energetickej transformácie a ochrany životného prostredia. Zelené financie ako jeho integrálna súčasť presúvajú kapitál do aktivít a projektov podporujúcich nízko uhlíkový rozvoj, čím prispievajú k dosahovaniu cieľov SDG, najmä SDG 7 (Dostupná a čistá energia), SDG 9 (Priemysel, inovácie a infraštruktúra) a SDG 13 (Klimatické opatrenia). Spolu s rastúcim záujmom o udržateľné finančné produkty však vzniká aj riziko greenwashingu, ktorý môže narúšať dôveryhodnosť ESG reportingu a spomaľovať reálne plnenie cieľov udržateľného rozvoja.