Gender Equality as a Factor Influencing Strategic Sustainability: Insights from Bibliometric Analysis - Mikulášová, Ema, 2000-
Rodová rovnosť ako determinant strategickej udržateľnosti sa stala čoraz relevantnejšou témou v akademickej diskusii, čo odráža jej význam v organizačnom rozvoji a tvorbe politík. Príspevok vykonáva bibliometrickú analýzu s použitím Biblioshiny na súbore údajov 387 dokumentov z databázy Web of Science od roku 2003 do roku 2025. Analýza odhaľuje ročnú mieru rastu 14,59 %, čo naznačuje rastúci akademický a praktický záujem o prienik rodovej rovnosti a udržateľnosti. Prehľad identifikuje tri hlavné výskumné smery: úloha rodovej rovnosti v udržateľnosti a rozhodovaní spoločností, štrukturálne a kultúrne bariéry brániace dosiahnutiu rodovej rovnováhy v strategickom vedení a politiky a rámce podporujúce rodovú inklúziu ako faktor udržateľného rastu spoločností. S priemerným počtom citácií 40,21 na dokument príspevok zdôrazňuje rastúci vplyv výskumu rodovej rovnosti v strategických a organizačných kontextoch. Okrem toho sú identifikované kritické medzery, najmä potreba hlbšieho skúmania prierezových faktorov, lepšieho hodnotenia účinnosti politík a dôkladnejšej analýzy dlhodobých vplyvov rodovo vyváženého vedenia na výsledky udržateľnosti. Táto bibliometrická analýza poskytuje cenné poznatky o vývoji rodovej rovnosti vo výskume strategickej udržateľnosti a zdôrazňuje dôležitosť podpory inkluzívneho vedenia pre dlhodobú odolnosť organizácií.