Scope of Sustainability Reporting in the Largest Companies in Slovakia in 2017 and 2022 - Hornická, Renáta, 1977-
Cieľom článku je identifikovať a porovnať rozsah vykazovaných nefinančných informácií v najväčších slovenských spoločnostiach pôsobiacich v rôznych sektoroch, a to celkovo a aj v jednotlivých aspektoch (environmentálny, sociálny a governance, ESG), za roky 2017 a 2022. Na vybranej vzorke najväčších spoločností v Slovenskej republike na základe špecifikovaného obratu (viac ako 20 000 000 EUR) je vykonaná prierezová analýza rozsahu vykazovania udržateľnosti v jednotlivých spoločnostiach a v zastúpených sektoroch. Rozsah vykazovania je určený na základe počtu slov. Následne je vykonaná longitudinálna analýza, ktorá skúma tieto spoločnosti a sektory v dvoch špecifikovaných rokoch (2017 a 2022). Zistenie je, že skúmané spoločnosti vykazujú informácie týkajúce sa udržateľnosti. Celkový počet vykazovaných slov sa medzi spoločnosťami líši. V oboch rokoch niektoré spoločnosti nehlásia žiadne informácie týkajúce sa vykazovania udržateľnosti. Celkový rozsah vykazovania udržateľnosti sa v roku 2022 v porovnaní s rokom 2017 zvýšil a jednotlivé aspekty tiež vykazujú zvýšený rozsah vykazovania. Obmedzením článku je rozsah skúmanej vzorky, v budúcnosti sa odporúča rozšíriť vzorku skúmaných spoločností a zamerať sa aj na obsahovú analýzu vykazovaných informácií.