Konvergujeme? A s kým sme „v klube“? - Vaško, Martin, 2001-
Integrácia novších členov Európskej únie je dlhodobý projekt, ktorý smeruje k posilneniu hospodárskej a sociálnej súdržnosti v rámci Únie. Európska komisia prijala viaceré opatrenia s cieľom podporiť investície, rast a zamestnanosť v menej rozvinutých regiónoch EÚ. Účinnosť a dopady kohéznej politiky sú však v poslednom období predmetom zvýšenej diskusie, keďže príjmové rozdiely medzi krajinami a najmä regiónmi naďalej pretrvávajú. Podľa teórie konkurenčné prostredie vytvorené spoločným trhom by malo ultimátne viesť ku konvergencií reálnych príjmov medzi krajinami. Predpokladom k tomu je zbližovanie úrovní produktivity práce. Skúmanie, ako konverguje reálna produktivita práce medzi krajinami EÚ, aj cez optiku sektorov hospodárstva.