Štruktúra výroby elektrickej energie v EÚ a štátoch V4 - Stričík, Michal, 1969-
Energetická politika Európskej únie sa v poslednom desaťročí výrazne transformuje pod vplyvom klimatických záväzkov, technologického pokroku a geopolitických zmien. Udržateľný rozvoj, ako ho definovala Bruntlandova komisia (1987), sa stal jednou zo základných osí európskych politík, čo sa odráža v dokumentoch, ako sú Agenda 2030 pre udržateľný rozvoj alebo Nový akčný plán pre obehové hospodárstvo (2020).