Koncept ESG ako rámec pre napĺňanie cieľov trvalo udržateľného rozvoja - Freňáková, Magdaléna, 1981-
Pre posudzovanie výkonnosti, rizikovosti a reputácie podnikov sa okrem tradičných finančných ukazovateľov využíva aj koncept ESG (Environmental, Social, Governance), ktorý definuje rámec pre komplexné hodnotenie environmentálnych, sociálnych a riadiacich aspektov podnikania. Tento prístup vznikol ako systematické rozšírenie tradičného konceptu CSR (Corporate Social Responsibility). Z pôvodne dobrovoľného prístupu k zodpovednému podnikaniu sa ESG transformovalo na súbor systematicky hodnotených metrík, ktoré sa stali integrálnou súčasťou rozhodovania investorov, veriteľov a regulačných orgánov (Passas, 2024; Putzer a Posza, 2024).