Formy udržateľnej spotreby - Filipová, Alexandra, 1999-
Udržateľná spotreba predstavuje jeden z kľúčových pilierov Agendy 2030 OSN a je zásadným predpokladom napĺňania cieľa SDG 12, Zodpovedná spotreba a výroba (United Nations, 2015). Spotrebiteľské správanie je dlhodobo identifikované ako významný determinant environmentálnej záťaže, keďže viac ako 60 % globálnych emisií skleníkových plynov súvisí s domácou spotrebou (Ivanova et al., 2016). Z tohto dôvodu rastie potreba transformácie tradičných spotrebiteľských vzorcov smerom k tým, ktoré minimalizujú negatívne environmentálne a sociálne dopady a zároveň podporujú cirkularitu, lokálnosť a etickosť výrobných reťazcov.