Theoretical Approaches in Analyzing the Impact of FDI on National Security - Karakash, Rostyslav, 2000-
Cieľom tohto príspevku je zosumarizovať a vyhodnotiť existujúce vedecké príspevky týkajúce sa vzájomného pôsobenia priamych zahraničných investícií (PZI) a národnej bezpečnosti. Na základe empirickej prípadovej štúdie dokument poukazuje na rôzne názory a prístupy autorov k tomu, ako môžu PZI súčasne pôsobiť ako hnacia sila hospodárskeho rastu a potenciálna hrozba pre národnú bezpečnosť. Zistenia zdôrazňujú napätie medzi liberalizáciou investícií a bezpečnostnými obavami a ukazujú, ako rôzne jurisdikcie vyvažujú otvorenosť a ochranu prostredníctvom mechanizmov, ako sú CFIUS v USA, nariadenia EÚ o preskúmavaní a centralizovaný proces preskúmavania v Číne. Empirické dôkazy naznačujú, že mechanizmy preskúmavania investícií spočiatku znižujú cezhraničné fúzie a akvizície, hoci trhy sa časom prispôsobujú. Právne nejasnosti v definíciách národnej bezpečnosti zostávajú výzvou, ktorá môže viesť k protekcionistickým prehnaným opatreniam, ak nie sú riadené zásadami proporcionality a transparentnosti. Štúdia dospela k záveru, že väčšia transparentnosť, harmonizácia regulácie a medzinárodná spolupráca sú kľúčové pre vyváženie bezpečnostných obáv a ekonomickej otvorenosti v ére rastúcich geopolitických a technologických napätí.