Rastúce deficity verejných financií ako prekážka zmierňovania príjmovej nerovnosti - Bosáčiková, Lenka, 1999-
Rastúce rozpočtové deficity vo viacerých členských štátoch Európskej únie vyvolávajú otázky o dlhodobej udržateľnosti verejných financií a ich distribučných dôsledkoch. Vplyvom nepriaznivých ekonomických šokov v posledných dvoch dekádach ako je veľká finančná kríza, dlhová kríza, pandémia, energetická kríza či pretrvávajúci vojnový konflikt, je čoraz náročnejšie pre tvorcov politík udržiavať rovnováhu medzi fiškálnou stabilitou a sociálnou spravodlivosťou. Analýza, ako sa vyvíjajú nadrozmerné a pretrvávajúce deficity a samotná príjmová nerovnosť v krajinách EÚ. Vyzdvihnutie faktorov ovplyvňujúcich prehlbujúce sa deficity a potenciálnu limitáciu schopnosti štátu zmierňovať príjmové nerovnosti.