Vodné zdroje Austrálie: súčasné výzvy a rámec udržateľnosti - Taliian, Iryna, 2000-
Voda je jedným zo základných pilierov Agendy 2030, pričom zabezpečenie jej dostupnosti a efektívne hospodárenie s ňou predstavuje kľúčový predpoklad pre naplnenie cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Vodu je možné klasifikovať ako vzácnu komoditu, najmä z dôvodu jej obmedzených zdrojov, ktoré majú zásadný význam pre ľudskú existenciu a hospodárske aktivity. Hospodárenie s vodou je obzvlášť relevantné v kontexte pretrvávajúceho problému nedostatku vody, ktorému čelí Austrália, a to predovšetkým v dôsledku geografických špecifík rozloženia kontinentu. Vzhľadom na súčasné výzvy, zlepšenie riadenia vodných zdrojov nielenže zníži tlak na miestne ekosystémy, ale vytvára základ pre riešenie naliehavej výzvy spoločnosti - vodnej krízy, ktorá v súčasnosti postihuje mnohé regióny sveta. Cieľom článku je identifikovať súčasné výzvy vodného hospodárstva Austrálie v kontexte posilnenia ochrany vodných zdrojov. Za účelom hlbšieho pochopenia problematiky sa tento článok usiluje o vytvorenie všeobecného profilu environmentálnej výkonnosti Austrálie a popisuje legislatívny rámec skúmaného aspektu.