Prehľad prístupov umelej inteligencie pri investičnom rozhodovaní v priemyselných inováciách - Barkóciová, Miroslava, 1996-
Rastúca komplexnosť priemyselných inovácií a obmedzenosť finančných zdrojov zvyšujú nároky na kvalitu investičného rozhodovania v podnikoch aj verejných inštitúciách. Tradičné prístupy založené na expertnom posudzovaní a klasických finančných modeloch často nedokážu dostatočne zachytiť nelineárne vzťahy, neistotu a dynamiku inovačných procesov. Systematické zhodnotenie súčasných prístupov umelej inteligencie využívaných pri investičnom rozhodovaní v oblasti priemyselných inovácií a identifikácia ich prínosov, obmedzení a otvorenývh výskumných otázok. Pozornosť sa venuje najmä prediktívnemu modelovaniu úspešnosti projektov výskumu a vývoja, optimalizácii investičných portfólií a integrácii umelej inteligencie s klasickými finančnými teóriami. Výsledky prehľadu poukazujú na to, že kombinácia predikčných modelov umelej inteligencie s optimalizačnými technikami vedie k vyššej presnosti rozhodovania a efektívnejšej alokácii kapitálu v porovnaní s tradičnými prístupmi.