A Hybrid Model of Interpolative Boolean Algebra and Ordinal Sum of Conjunctive and Disjunctive Functions for Evaluation Semantically Connected Attributes - Hudec, Miroslav, 1969-
Vyhodnocovanie je náročná úloha, keď sú prítomné hierarchické atribúty, vágne atribúty, nie vždy presné zozbierané hodnoty, korelované alebo logicky prepojené atribúty a neostré hranice konceptov ako „perspektívny región“ alebo „perspektívna spoločnosť“. Príspevok navrhuje agregáciu pomocou interpolačnej Boolovej algebry (interpolative Boolean algebra, IBA) a ordinálnych súčtov konjunktívnych a disjunktívnych (ordinal sums of conjunctive and disjunctive, OSCD) funkcií na robustné pokrytie komplexného vyhodnocovania. Praktická hodnota tohto prístupu je demonštrovaná na príklade spoločností zoradených na základe súčasne splnenej množiny ekonomických a environmentálnych atribútov. Tradičné súhrnné dotazy v reportovaní business intelligence efektívne sumarizujú vývoj na hierarchických úrovniach, ale zanedbávajú sémanticky zložité prvky. IBA-OSCD je schopný modelovať zložité závislosti medzi atribútmi. Príspevok aj načrtáva budúce smery výskumu a aplikácie v reálnom svete.