Trendy a fluktuácia živností na Slovensku: aplikácia štatistických metód na zlepšovanie rozhodovacích procesov - Džujková, Alžbeta, 1999-
Vývoj živnostenského podnikania na Slovensku v období 2014–2024, pričom pozornosť smeruje k počtu novovzniknutých a zaniknutých živností. Cieľom štúdie je ukázať, že využitie štatistických nástrojov – medziročných zmien, podielovej analýzy, čistej bilancie a korelačného koeficientu – umožňuje odhaliť dynamiku a mieru fluktuácie v tomto podnikateľskom segmente. Zistenia naznačujú, že živnostenská činnosť na Slovensku nefunguje len ako forma podnikania, ale často predstavuje flexibilný spôsob pracovného uplatnenia, ktorý reaguje na vývoj trhu práce, ekonomické podmienky a legislatívne zásahy. Výsledky identifikujú tri odlišné etapy vývoja: obdobie úbytku a nestability (2014–2016), následnú fázu rastu (2017–2021) a následné spomaľovanie spojené so zvýšenou fluktuáciou (2023–2024). Ukazuje sa, že štatistické metódy sú vhodným nástrojom na hodnotenie zmien podnikateľského prostredia a pomáhajú pri predvídaní dopadov ekonomickej a politickej regulácie, čím podporujú kvalitnejšie rozhodovacie a riadiace procesy.