Štatistické metódy vo finančnej analýze: aplikácia pomerových ukazovateľov na hodnotenie výkonnosti podniku A, s. r. o. - Jurovčáková, Tatiana, 2001-
Hodnotenie finančnej výkonnosti predstavuje podstatnú súčasť manažérskeho rozhodovania a dlhodobej udržateľnosti podnikania. V prostredí charakterizovanom rastúcou neistotou a dynamickými ekonomickými podmienkami zohrávajú štatistické metódy aplikované na finančné údaje kľúčovú úlohu pri hodnotení výkonnosti podniku a identifikácii potenciálnych rizík. Finančná analýza založená na účtovných výkazoch umožňuje transformáciu kvantitatívnych údajov na zmysluplné ukazovatele, ktoré podporujú efektívne riadenie a zlepšovanie procesov. Vyhodnotenie finančnej výkonnosti vybraného podniku, označeného ako spoločnosť A, s. r. o., pomocou štatistických metód finančnej analýzy za obdobie 2019–2024. Analýza je založená na údajoch získaných zo súvahy a výkazu ziskov a strát a uplatňuje vertikálnu a horizontálnu analýzu, ako aj vybrané finančné ukazovatele zamerané na likviditu, aktivitu, zadlženosť a ziskovosť.