A Novel Hybrid IBA-OSCD Approach for Multi-Criteria Inventory Classification - Anđelić, Ognjen
Riadenie zásob zohráva kľúčovú úlohu vo výrobných organizáciách, pretože umožňuje kontinuitu výroby, adekvátnu reakciu na dopyt zákazníkov, finančnú optimalizáciu zásob a celkovo primeranú likviditu organizácie. Riadenie zásob je vysoko závislé od klasifikácie zásob, pretože umožňuje zjednodušenie procesu riadenia zásob priradením politík riadenia zásob na základe kategórií, a nie jednotlivých položiek. Príspevok navrhuje nový hybridný prístup k viackriteriálnej klasifikácii zásob. Prístup zohľadňuje dve skupiny logicky súvisiacich kritérií: jedna skupina sa zameriava na dynamiku objednávania zásob, t. j. dodaciu lehotu, priemerný dopyt, aktuálne množstvo zásob a variačný koeficient, zatiaľ čo druhá skupina sa zameriava na množstvo a hodnotu zásob vrátane priemerného dopytu, jednotkovej ceny a spotrebnej hodnoty v dolároch. Metóda sa riadi klasifikačnou konvenciou ABC a používa sa na kategorizáciu 290 položiek zásob do troch tried. Proces klasifikácie sa vykonáva v dvoch krokoch. Najprv sa každá sada kritérií vyhodnotí a agreguje pomocou logickej agregácie založenej na interpolačnej Boolovej algebre (interpolative Boolean algebra, IBA), čo umožňuje integráciu logických aj štatistických vzťahov v rámci údajov počas agregácie. Výsledné hodnoty sa potom ďalej agregujú pomocou ordinálnych súčtov konjunktívnych a disjunktívnych (ordinal sums of conjunctive and disjunctive, OSCD) funkcií, aby sa vykonalo zosilnenie smerom nahor alebo nadol v závislosti od vstupných hodnôt. Príspevok demonštruje nový logický prístup k viackriteriálnej klasifikácii zásob, ktorého cieľom je preskúmať iný pohľad na riadenie zásob zohľadnením viacerých súborov logicky súvisiacich kritérií.